Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A gyógygombák és az immunrendszer
  2023-04-01 21:29:28, szombat
 
  A vakcináció már lassan évszázados múltra tekint vissza. Történhet elölt kórokozóval, vagy olyan legyengített, de élő kórokozóval, ami virulencia génjeit már elvesztette, azaz megbetegítő képességgel már nem rendelkezik.

Mindkét esetben az immunrendszer rá sem hederítene ezekre a kórokozókra, hiszen minek az immunválasz egy inaktivált megbetegedést nem okozó mikrobával, vírussal szemben. Ezért az ilyen oltóanyagokat mindig adjuváns szerekkel kezelik. Ezek az adjuvánsok lehetnek szerves és szervetlen anyagok is (a szervesre példa a poliszacharidok, a szervetelen pl. az alumínium-hidroxid). Az adjuváns molekulák az immunrendszer azon sejtjeit stimulálják, amiknek az a feladatuk, hogy ébresztőt fújjanak az immunrendszer többi sejttípusának és azok aktiválódva megsokszorozzák magukat és elpusztítsák a feltételezett kórokozót.

A gyógygombák immunstimuláns hatása nagyon jól hasznosítható a tumoros betegek terápiájában, valamint a kemo- és sugárterápiák következtében kialakuló (egyébként kerülendő, de nem elkerülhető) lepusztított immunrendszer regenerálásában.

A 23 féle tüdőgyulladást okozó baktérium alfaj (pneumococcusok) ellen kifejlesztett vakcina is poliszacharidokkal dolgozik.

A gombák és különösen a gyógygombák poliszacharidokban igen gazdagok. A poliszacharidok nagy molekulájú szénhidrátok, amik vízben nem oldódnak, kolloid képződésre hajlamosak, és nem képesek őket a mikroszkópikus gombák sem elbontani. Néhány egyszerűbb poliszacharidot mindenki jól ismer. Ilyen pl. a keményítő, a cellulóz, a glikogén, a pektinek, az agar, stb.

A gyógygombák poliszacharidjai hatalmas családot alkotnak. Ezek a poliszacharid láncok 10 ezertől akár 500 ezer Dalton nagyságúak lehetnek.

Nem is ismerjük őket egyenként, de arra képesek vagyunk, hogy bizonyos poliszacharid lánccsoportokat elkülönítsünk, eltérő hatásaik alapján.

A Földön kb. 140 ezer féle nem mikroszkopikus gombafaj él és ebből 15 000-re tehető a nagy kalapos gombák fajainak a száma (a mikroszkopikus gombákat most nem tárgyaljuk). A nagy gombáknak csak mintegy 3%-a mérgező, ami sokkal jobb arány, mint ami a növények világában megfigyelhető, mégis ez a 3% sokáig képes volt elrettenteni a kutatókat a gyógyító gombákkal való vizsgálódástól.

A gyógyító gombák számtalan értékes biológia anyaggal rendelkeznek, de most csak a poiszacharidokra koncentrálok a továbbiakban.

Grifolia frondosa (maitake gomba, bokrosgomba)
A termőtesből 20 féle, a micéliumokból 24 féle poliszacharid családot izoláltak, amiknek daganat gátló hatásuk bizonyított.

A Chaga gombából álló micélium tenyészet poliszacharid tartalma 3-szor magasabb, mint a direkt gombatestben mért mennyiség.

A Trametes versicolorból (lepkatapló gomba) kinyert poliszacharid frakció neve a kresztin. Japánban elfogadott gyógyszer főleg a májtumorok kezelésében, amiből gyógyszer készítettek, ahogy mi mondjuk szigorúan vényköteles és nem étrend-kiegészítő!

A Ganoderma lucidum (pecsétviaszgomba) poliszacharidjai jól használhatók vírusos májgyulladás kezelésére (hepatitis B és C).

Az óriás pöfeteg (Langermannia gigantae) szintén daganat pusztító hatású és antibakteriális poliszacharidokat is tartalmaz.

A Shiitake gomba nem csak kiváló étkezési gomba, de Lentinán tartalma révén (ez is egy poliszacharid frakció) szintén hatékonyan képes stimulálni az immunrendszert a daganatos betegségekben.

A rovarpatogén Cordyceps gomba poliszacharidjai a szervezet immunválaszát szintén erőteljesen stimulálják.

A gombapoliszacharidok tehát a daganat ellenes hatásukat döntő részben az immunrendszerünk aktiválásán keresztül fejtik ki.

Ezek a poliszacharid frakciók abban hasonlóak, hogy az 1,3 és az 1, 6 béta-D glukánok nagy mennyiségben fellelhetők bennük.

De mint azt korábban említettem, a gombák még számtalan egyéb fontos anyagot is tartalmaznak. Itt van mindjárt a B12 vitamin. Semmilyen növény nem tartalmazza ezt az életfontos vitamint, csak az állati eredetű táplálékok, na és persze a gombák.

Számos nyomelemet is tartalmaznak, pl. germánium, illetve különböző triterpéneket, amelyek felelősek az egyéb hatásokért, pl. koleszterinszint csökkenés, vérrög képződés kialakulását gátló hatás, vérnyomás csökkentő hatás, májvédő hatás, de ez már egy másik cikk tárgyát képezi terjedelme miatt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: poiszacharidokra, poliszacharidjai, immunrendszerünk, pecsétviaszgomba, koleszterinszint, poliszacharidok, megsokszorozzák, lánccsoportokat, regenerálásában, antibakteriális, poliszacharidot, vizsgálódástól, mikroszkopikus, immunrendszert, tüdőgyulladást, immunstimuláns, mikroszkópikus, pneumococcusok, betegségekben, poliszacharid, micéliumokból, oltóanyagokat, immunválaszát, versicolorból, immunrendszer, megbetegedést, hasznosítható, feltételezett, sejttípusának, sugárterápiák, megfigyelhető, következtében, elkülönítsünk, kifejlesztett, triterpéneket, terápiájában, inaktivált megbetegedést, ilyen oltóanyagokat, adjuvánsok lehetnek, szervesre példa, adjuváns molekulák, immunrendszer azon, immunrendszer többi, feltételezett kórokozót, gyógygombák immunstimuláns, tumoros betegek, poliszacharidok nagy, mikroszkópikus gombák, gyógygombák poliszacharidjai, poliszacharid láncok, nagy kalapos, mikroszkopikus gombákat,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Leonardo da Vinci gondolata  Akarat  Egy hatékony szolga  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Paul David Tripp Április 19  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam Annuska bar...  Idő  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Zilahy Lajos gondolata  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Fehér virág  George Byron - Ahogy itt jár -...  Akarat  Fehér virág  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Alázat  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Kövesd a cowboyt!  Sose bánj semmit  Png kislány  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Alázat  Csak a fogyatkozás látható  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Erdőn  Őrizkednünk kell...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Makszim Gorkij gondolata  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Fekete István - Akác  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Radikális szeretet  Jónás Tamás – Végtelen b...  Rátalálsz  Kellemes délutánt kívánok  Paul David Tripp Április 21  Mi lenne ha  Gonosz démon-álarc  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Png férfi  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Jó éjszakát  A sors  Bounty krémes  Kellemes délutánt kívánok  Kerüld el az evangélium örömén...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Kaffka_Margit  Jó éjszakát  Neked tudnod kell  Paul David Tripp Április 21  Szép estét kedves látogatóimna...  210 éve született a SZÓZAT meg...  képre írva  Sose bánj semmit  Akarat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Akarat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Bertolt Brecht -től idézet  210 éve született a SZÓZAT meg...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
inaktivált megbetegedést, ilyen oltóanyagokat, adjuvánsok lehetnek, szervesre példa, adjuváns molekulák, immunrendszer azon, immunrendszer többi, feltételezett kórokozót, gyógygombák immunstimuláns, tumoros betegek, poliszacharidok nagy, mikroszkópikus gombák, gyógygombák poliszacharidjai, poliszacharid láncok, nagy kalapos, mikroszkopikus gombákat, nagy gombáknak, növények világában, gyógyító gombákkal, gyógyító gombák, poiszacharidokra koncentrálok, direkt gombatestben, májtumorok kezelésében, óriás pöfeteg, poliszacharid frakció, daganatos betegségekben, rovarpatogén Cordyceps, szervezet immunválaszát, daganat ellenes, immunrendszerünk aktiválásán, poliszacharid frakciók, életfontos vitamint, állati eredetű, egyéb hatásokért, másik cikk, poiszacharidokra, poliszacharidjai, immunrendszerünk, pecsétviaszgomba, koleszterinszint, poliszacharidok, megsokszorozzák, lánccsoportokat, regenerálásában, antibakteriális, poliszacharidot, vizsgálódástól, mikroszkopikus, immunrendszert, tüdőgyulladást, immunstimuláns, mikroszkópikus, pneumococcusok, betegségekben, poliszacharid, micéliumokból, oltóanyagokat, immunválaszát, versicolorból, immunrendszer, megbetegedést, hasznosítható, feltételezett, sejttípusának, sugárterápiák, megfigyelhető, következtében, elkülönítsünk, kifejlesztett, triterpéneket, terápiájában, langermannia, lepusztított, elrettenteni, legyengített, májgyulladás, rendelkeznek, koncentrálok, használhatók, továbbiakban, szénhidrátok, mennyiségben, tartalmaznak, rovarpatogén, gombatestben, kialakulását, elpusztítsák, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2587
  • e Hét: 27478
  • e Hónap: 58964
  • e Év: 263665
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.